Wat kun je allemaal maken met 3D filamenten?

Dit maak je met 3D filamenten

3D printen wordt steeds populairder. In plaats van afdrukken enkel op papier kun je tegenwoordig tastbare producten printen in je eigen huis met een 3D-printer. Dit doe je met filamenten, ook wel de ‘inkt’ van je 3D-printer. Maar wat kun je hier precies mee maken? Dat leggen we graag aan je uit.

Laten we eerst aan je uitleggen wat 3D filamenten precies zijn. Dit is eigenlijk de inkt die je in een 3D-printer stopt. Normaalgesproken stop je cartridges of toners in de printer, maar als je 3D print, doe je dit met filamenten. Deze filamenten zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder PLA. Wat PLA precies is, vertellen we zo meteen. Bij Goedkoopprinten ben je in ieder geval aan het juiste adres op het gebied van 3D filamenten.

3D printen klinkt misschien ingewikkeld, maar wij leggen graag uit hoe dit in zijn werk gaat. Via speciale software ontwerp je een product. Dit wordt vervolgens omgezet in een bouwtekening en naar je printer gestuurd. Dan zet de 3D-printer het filament aan het werk en wordt er geprint wat jij voor ogen had.

Wat printen met filament?

De hamvraag blijft: wat kun je nu eigenlijk met die filamenten? Met 3D filamenten maak je driedimensionale afrukken. In welke hoek je dan zowel kan denken, lees je hieronder.

Verschillende kleuren beschikbaar

Naast verschillende materialen filamenten, zijn deze er ook in verschillende kleuren. Hierdoor maak je 3D afdrukken, zodat dit perfect past bij je interieur, thuiskantoor of behang aan de muur. Bij Goedkoopprinten hebben we 3D filamenten van het merk Flashforge beschikbaar in de kleuren oranje, zilver, zwart, wit, blauw, rood en groen. Genoeg keuze dus!

Huis-tuin-en-keukenmiddelen

Als je je afvraagt wat je nu precies kan printen met filament, dan is het antwoord eigenlijk heel simpel: spullen die van pas komen in je eigen huis. Denk aan plantenbakken, kapstokhaakjes of zelfs decoratie voor in je huiskamer. Je kunt het zo gek niet bedenken of je tovert het zo uit je 3D-printer. En dit allemaal dankzij het filament.

Prototypes

Ontwikkel je een nieuw product en wil je dit tastbaar maken? Dat kan, want 3D-printen biedt dan een oplossing voor je. Doe je prototype door een 3D-printer en zie hoe je ontwerp er daadwerkelijk uit komt te zien. Ga op deze manier volop aan de slag met nieuwe producten maken.

Educatieve 3D afdrukken

3D printen is niet alleen geschikt voor in huis, maar ook daarbuiten. Ook in musea komt het namelijk van pas. Zo is in het NEMO Science Museum ooit een wand geplaatst met onderdelen geprint van 3D filament. Hierdoor wordt op een tastbare manier duidelijk gemaakt hoe wint- en waterenergie wordt opgewekt. Handig toch? Lees er hier meer over.

Medische 3D afdrukken

Naast 3D printen voor thuis, educatief 3D printen en prototypes printen is het ook mogelijk om met filament medisch materiaal te printen. Waar moet je dan aan denken? Denk aan op maat geprinte hand- en polsbraces. Reuma Nederland is hier zelfs al mee aan de slag gegaan. Dankzij een scan van de hand maakt een 3D printer hier een hand- of polsbrace van.

PLA filament

Genoeg mogelijkheden dus met 3D filamenten. Bij Goedkoopprinten bieden wij PLA filament aan, maar wanneer kies je voor PLA filamenten? PLA filament is een veelvoorkomend filament voor je 3D printer. PLA is een printvriendelijk, sterk, biologisch afbreekbaar en geschikt voor bijna alle soorten 3D printers. ABS is bijvoorbeeld ook een filament die je in je 3D-printer stopt. Dit is vergelijkbaar met PLA, zelfs iets sterker materiaal, maar niet biologisch afbreekbaar. Welk filament geschikt is voor jou is afhankelijk van het doel van je afdrukken. Bekijk eens ons assortiment PLA filament om een indruk te krijgen van wat wij bij Goedkoopprinten aanbieden op het gebied van 3D-printen.

Bij Goedkoopprinten ben je aan het juiste adres voor je 3D PLA filamenten. Dankzij onze snelle levering ga je zo aan de slag met je 3D-printer. Wij houden van goede service, dus zijn we 24/7 telefonisch bereikbaar. Handig om te weten: wij leveren in Nederland én België.

3D printen is leuk en nuttig, dus ga het vooral ontdekken. Het zal echt niet meteen vlekkeloos gaan, maar des te leuker om hiermee te oefenen. Blijf jezelf uitdagen en laat van je horen als je vragen hebt!